Melyik volt előbb, tyúk vagy a tojás?

A glutén és tejallergia mellett a harmadik gyakori ételallergiát a tojás okozza. Leggyakrabban gyermekkorban alakul ki. Hogy mire is vagyunk allergiások? A tojásban található körülbelül 40 féle fehérje valamelyikére. A tojásallergia tünetei hasonlóak a legtöbb ételallergiához, bőrkiütés, ekcéma, köhögés, hányinger, emésztési problémák, hasmenés, asztma. A tojásallergiások körében gyakoriak a keresztallergiák. Tehát mindenféle szárnyas tojása, gyakran a toll is, még a csirkehús is okozhat hasonló allergiás reakciókat. Megfigyelték, hogy a tojásallergia sok esetben együtt jár a tejfehérje allergiájával is.

Mi a teendő? Tojás helyettesítése mással. De ez olyan nehéznek tűnik. Pedig nem az! Amire nagyon oda kell figyelni, az a vitamin és tápanyag egyéb ételekből való pótlása. Na de a helyettesítés. Szerencsére már sok éve forgalomba vannak tojás nélküli száraztészták, sokféle formában (spagetti, orsó, nagykocka, penne, stb). Tehát tésztás ételeket máris készíthetünk tojás nélkül. Fasírtokba, vagdaltakba jól helyettesíthető héjában főtt, áttört majd kihűtött krumplival, vagy paradicsompürével. Süteményekhez-tésztákhoz a lisztet kell megváltoztatni. Finomliszt helyett tönkölybúzalisztet, rozsból, árpából őrölt lisztkeveréket kevés víz hozzáadásával tökéletesen lehet tésztának használni, tojás nélkül. Kevert süteményekhez pedig alma vagy banánpüré is kiválthatja a tojást (1 tojás kb. 80g banán vagy alma). Panírozásnál a liszt-víz keverékét is használhatjuk tojás helyett, ám kukoricakeményítő is használható helyette. Ha az étel színével van problémánk, kukoricaliszttel, sáfránnyal, kurkumával, esetleg párolt vagy reszelt sárgarépával pótolhatjuk a hiányzó sárgaságot. A boltokban már lehet kapni tojáspótló porokat, melyek nem tartalmazzák a tojás fehérjéit, így használhatjuk sütéshez, főzéshez egyaránt.

tojáspótló por

És végül a megszokott tojás- (és tej) mentes csokis piskóta recept:

Hozzávalók:

200g cukor

1 csomag vaníliás cukor

2 teáskanál ecet

125 ml napraforgó olaj

250 ml víz

400g liszt

60g cukrozatlan kakaópor

3 teáskanál sütőpor

0,5 teáskanál só

Egy tálban elkeverjük a lisztet, kakaót, sót, sütőport. Egy másik tálban a cukrot, vaníliás cukrot, ecetet. Robotgéppel keverve folyamatosan csurgatjuk az olajat, majd a vizet. Nem lesz habos, de szép massza állagú kell legyen. Részletekbe belekeverjük a lisztes egyveleget. Sűrű masszát kapunk, de nem kell félni, jó lesz! Kivajazott, kilisztezett (vagy sütőpapírral kibélelt) tepsibe, tortaformába öntjük. 180 fokra előmelegített sütőben 30-40 percig sütjük. Tűpróbával ellenőrizzük, nehogy még folyós legyen a közepe.

Én félbevágva, jó vastagon megkenve baracklekvárral szeretem a legjobban! Jó étvágyat 🙂

(Orsi)

Tovább a blogra »