A glutén és tejallergia mellett a harmadik gyakori ételallergiát a tojás okozza. Leggyakrabban gyermekkorban alakul ki. Hogy mire is vagyunk allergiások? A tojásban található körülbelül 40 féle fehérje valamelyikére. A tojásallergia tünetei hasonlóak a legtöbb ételallergiához, bőrkiütés, ekcéma, köhögés, hányinger, emésztési problémák, hasmenés, asztma. A tojásallergiások körében gyakoriak a keresztallergiák. Tehát mindenféle szárnyas tojása, gyakran a toll is, még a csirkehús is okozhat hasonló allergiás reakciókat. Megfigyelték, hogy a tojásallergia sok esetben együtt jár a tejfehérje allergiájával is.
És végül a megszokott tojás- (és tej) mentes csokis piskóta recept:
Hozzávalók:
200g cukor
1 csomag vaníliás cukor
2 teáskanál ecet
125 ml napraforgó olaj
250 ml víz
400g liszt
60g cukrozatlan kakaópor
3 teáskanál sütőpor
0,5 teáskanál só
Egy tálban elkeverjük a lisztet, kakaót, sót, sütőport. Egy másik tálban a cukrot, vaníliás cukrot, ecetet. Robotgéppel keverve folyamatosan csurgatjuk az olajat, majd a vizet. Nem lesz habos, de szép massza állagú kell legyen. Részletekbe belekeverjük a lisztes egyveleget. Sűrű masszát kapunk, de nem kell félni, jó lesz! Kivajazott, kilisztezett (vagy sütőpapírral kibélelt) tepsibe, tortaformába öntjük. 180 fokra előmelegített sütőben 30-40 percig sütjük. Tűpróbával ellenőrizzük, nehogy még folyós legyen a közepe.
Én félbevágva, jó vastagon megkenve baracklekvárral szeretem a legjobban! Jó étvágyat 🙂
(Orsi)