A közhiedelemmel ellentétben a tejre érzékenyek két csoportba sorolhatóak. Az egyik csoportban a tejfehérjére allergiások (tejallergia), míg a másikban a laktóz-érzékenyek (laktóz intolerancia) tartoznak, és semmiféleképp nem keverendőek össze!
A tejallergia bármely kis mennyiségű tejfehérje fogyasztása után jelentkezik. Elsődleges tünete a bőrkiütések, hasmenés, hányás, fulladásos légzés, asztma, néhány esetben szapora szívverés, vérnyomásesés, láz. Sajnos ez sem gyógyítható, mint a gluténérzékenység, így egyetlen “gyógymódja” az életen át tartó tejfehérje mentes diéta. Fontos a tejtermékek teljes elhagyása (tej, tejföl, sajtok, joghurtok, vajfélék, tejszínfélék). Bevásárláskor pedig feltétlen figyelni kell a vásárolt árú összetételére, nehogy tejfehérjét tartalmazzon. Ezek a termékek többnyire a kenyérfélék, sütemények, kekszek, előkészített hústermékek, sajtkészítmények (szójasajt), levesporok, öntetek, csipszek, margarinok. Némely esetben védőoltás is tartalmazhat tejfehérjéket, minden esetben tájékoztatni kell az orvost az allergiáról is. Mégis mivel pótoljuk a tejet? Növényi eredetű “tej”félékkel. Ilyen például a rizstej, szójatej, zabtej, kókusztej, mandulatej, illetve a szentjánoskenyér magja is használható tejpótlásra. Egyes boltokban már ezekből a tejekből készült sajtokat, tejszíneket is lehet kapni. A hétköznapi ételekben tejfölös habarás helyett készítsünk inkább rántást. Csokit ehet a gyermek, de alaposan ellenőrizni kell az összetevőket. A nyári időszakban a fagylaltot sem kell elkerülni, elegendő, ha vaníliás fagyi helyett gyümölcs, például citrom vagy alma fagylaltot veszünk, de mindenféleképp kérdezzünk rá a fagyizóban, hogy milyen alapanyagból készítették a fagylaltot. A tejmentes étrend betartása az egyik legfontosabb lépcsőfok. Ám a tejjel bevihetendő kálciumot pótolni kell, csontritkulás elkerülése érdekében. A csontokba való kálcium felszívódását pedig a D-vitamin segíti elő.
A laktóz-intoleranciát a tejben és tejtermékekben megtalálható laktóz nevű cukor lebontásának képtelensége okozza. Kis mennyiségű tejfogyasztás mellett kirívó tünetek nem minden esetben mutatkoznak. Leggyakoribb tünete a gyomorgörcs, puffadás, felfúvódás, hasmenés. Kezelése szintén diétán alapul, bár egyes “betegek” számoltak már be gyógyulásról, fokozatos visszaszoktatásról. Szintén kerülendők a tejtermékek (fentebb), illetve figyelni kell a virslik, felvágottak, pástétomok, margarinok, leveskockák, szeletelt kenyerek, műzlik, burgonyaszirmok, szárított gyümölcsök, gyógykészítmények, készételek, húshelyettesítők és fehérje kiegészítők összetevőire, mivel azok tartalmazhatnak laktózt. Általában a a “pareve” jelzésű kóser (zsidó) élelmiszerek nem tartalmaznak laktózt, teljesen tejmentesek. A tej pótlása a tejallergiánál említett módon itt is megoldható.
Egy bevált, 100%ig tejmentes pogácsa recept:
Hozzávalók:
30-40 dk liszt
1 csomag porélesztő
25 dk Liga margarin (növényi eredetű)
1 kávéskanál cukor
1 bögre rizstej, vagy víz (langyos)
só ízlés szerint
1 egész tojás (tésztába csak a fehérje)
olajos magvak a tésztába és a tetejére
A hozzávalókat összegyúrjuk, és meleg helyen legalább kétszeresére kelesztjük. Ha megkelt, kinyújtjuk, kiszaggatják, a tetejét megkenjük a tojás sárgájával, rászórjuk a magvakat. Előmelegített sütőben 20-25 percig arany barnára sütjük. Jó étvágyat 🙂
(Orsi)